Selasa, 21 Disember 2010

Beware!

Encik Wahid memang nak kena!dah banyak kali Razak telefon dia tak angkat-angkat.Padahal Razak nak berbincang hal yang mudah je.Razak dah hangin satu badan.Kaki kanan dah sepak-sepak dinding simen..agak retak di buatnya.kuat juga Razak ni.Dia sendiri pun terkejut tengok dinding tu retak, tapi kaki kanan yang bogel tu tak rasa apa-apa.Macam ni kalau dia tendang Encik Wahid nanti memang padu la,silap-silap boleh ICU kat hospital.

Dah macam sial perangai Encik Wahid!kalau tak setuju ke apa ke jawab je la telefon, cakap betul-betul.ni buat Razak ternanti-nanti..Apa takde telo ke nak bagitau hal sebenar?Ini Deal betul-betul, bukan main-main..mau makan ribu-ribu ni kalau jadi..sekali lagi buat razak berasap.!terus tepuk pulak tapak tangan kat atas meja.Mata dah merah saga..kali ni meja tu steady je..Jati tu..taknak kalah dengan hentaman tangan Razak...sebenarnya kali ni agak terasa jugak kesakitan kat tapak tangan Razak ni..merah-merah dah tapak tangan.pedih..Itu lagi beri impak nanti bila dapat lepaskan kemarahan kat Encik Wahid.

Jaga lah kau Encik Wahid.Razak dah marah!..jumpa nanti tau lah nasib..jadi Wahid satey la kena cincang-cincang!

Jumaat, 17 Disember 2010

Skandal

Fauzi tenung wajah Sukinah.Fauzi geram melihat gerak geri Sukinah.Kekadang Sukinah memberi jelingan manja.Sukinah tahu Fauzi memerhatikannya.lalu dia berlalu pergi..


Fauzi seorang kerani di pejabatnya.Sukinah pula "cleaner"di situ.tepat pukul 8 pagi,pasti Sukinah akan mengemas meja kerja Fauzi..Sukinah baru sebulan bekerja di situ,sebelum ini ada makcik tua yang juga sama jawatan dengan Sukinah..Sukinah tampak lebih muda dan boleh dikatakan memiliki tubuh yang menawan.


Fauzi sekadar memberi renungan kepada Sukinah kerana dihatinya sudah dimiliki gadis pujaan yang telah lama dikenalinya.Di luar pintu pejabatnya kedengaran suara Sukinah berborak di telefon bimbit,makin lama suara itu semakin kuat dan tidak difahami dialeknya.Fauzi curi-curi dengar walaupun perbualan itu tidak difahaminya..


Dari runut bunyi suara, sepertinya Sukinah sedang bertengkar.kemudian kedengaran tangisan..lalu fauzi memberanikan diri membuka pintu dan melihat Sukinah menangis..perbualan telefon sukinah telah dimatikan, Sukinah mengesat air matanya dan mula berborak dengan Fauzi.

Intipati perbualan itu hanya mereka saja yang tahu..Petang itu tepat pukul 5 petang..Fauzi sudah mula berkemas dan ingin pulang.selesailah kerjanya pada hari itu.Fauzi agak tergesa-gesa kerana dia ada "janji"dengan Sukinah.Fauzi bergegas menuju ke keretanya..lalu Sukinah muncul dan mereka menaiki kenderaan..di dalam kereta Sukinah kelihatan malu-malu..dalam lebih kurang 10 minit mereka sampai di satu destinasi.


baru sahaja pintu kereta hendak dibuka..kelihatan lelaki bengis berdiri di sisi Fauzi.Sukinah sudah berdebar-debar.dia kenal lelaki itu.Lelaki itu marah dan bercakap dengan bahasa yang tidak difahami Fauzi lalu terus menolak fauzi keluar kereta.tangannya memegang sebilah sabit!

Dihayunnya Sabit ke arah Fauzi.Fauzi sempat mengelak!dan pukulan itu terkena ke kereta Fauzi.Fauzi mengelak tapi belum sempat berdiri, hayunan kedua pula menyinggah!kali ni tepat ke mata Fauzi..hujung bilah sabit yang tajam merobek dan menikam kelopak mata Fauzi.langsung mahu sampai ke otak.Fauzi bertindak balas dengan meronta-ronta.Tanpa belas kasihan, sabit itu ditarik keluar kembali..mata Fauzi juga turut melekat di sabit itu..dicarik keluar dari kepalanya..lalu mata Fauzi di lempar ke tanah dan dipijak-pijak oleh lelaki itu..

Sukinah sudah menjerit-jerit dan memanggil-manggil orang yang ada di situ agar menghentikan tindakan Suaminya itu!kali ni lelaki itu melibas kembali sabitnya tepat ke perut Fauzi.di robek-robek perut Fauzi yang masih lengkap berbaju pejabat itu..darah mencurah-curah keluar..terpercik ke kereta.terpercik ke tanah. terpercik merah menyala di sabit lelaki itu!usus dan isi perut Fauzi langsung terburai dan menampakkan seperti terputus dan hancur bertaburan di atas tanah!


Fauzi sudah kaku tetapi masih bernyawa dan menggeletar di seluruh tubuh!terakhir..tindakan pemutus nyawa oleh lelaki itu..disabitnya celah kangkang Fauzi..ditikam dan ditarik,dikelar hingga ke seluruh badan, melepasi tengkuk..tengkorak dan..langsung terbelah dua tubuh Fauzi!!

Darah membuak-buak!!langsung tiada lagi suara kesakitan..yang jelas hanyalah tubuh yang hancur..otak dan isi perut bertaburan..tulang-tulang anggota badan jelas kelihatan!

Dendam

Keseronokan jelas terpapar di wajah Asmadi.Seorang pemuda kaya.riang tawa manusia di sekelilingnya menggamit suasana meriah..diiringi tepukan dan nyanyian harijadi..di hadapan laman rumah Asmadi sememangnya sudah dipenuhi sekumpulan manusia yang memakai pakaian mahal-mahal dan berjenama..Asmadi meniup lilin di kek..senyuman demi senyuman dilemparkan dan muzik pun bergema..


Di satu tempat yang lain pula..terbujur susuk tubuh manusia bersama motosikal yang dari tadi memerhatikan suasana kemeriahan di rumah Asmadi.riak wajah yang suram dan penuh kemarahan semakin memuncak di dalam dirinya..Azhar,seorang pemuda yang lasak.ibu jari kanan Azhar menekan butang starter motosikalnya..kekecohan bakal menyusul sekejap lagi!Azhar menunggang laju motosikalnya..dibawa laju ke arah rumah Asmadi..memasuki ruang legar laman rumahnya..semua orang terkejut!apatah lagi menyaksikan aksi Azhar menghunus senapang!sambil menunggang motosikal dengan sebelah tangan,Azhar mula menembak mangsa pertamanya! seorang anak kecil yang dari tadi menangis..Tepat di kepala!terburai otak dan serpihannya mengenai muka ibu mangsa..


"Arghhhhh!!!!"...jeritan menggamat suasana..bertempiaran manusia lari..Azhar semakin gila..dan menunggang motosikal ke arah pintu rumah Asmadi..lalu terjun dari motosikal seperti lagak di dalam filem aksi.Motosikalnya merumpuh pintu rumah Asmadi..setelah itu Azhar membuta tuli menembak setiap orang yang berada di situ..yang mana tak sempat melarikan diri habis menjadi mangsa..ada yang ditembak di kepala, badan, tangan, punggung, dan jari..bertaburan cebisan daging di atas tanah..darah memancut keluar dari setiap anggota badan mangsa..yang tinggal bernyawa adalah satu-satunya sasaran utama Azhar! ya, dengan terketar-ketar Asmadi mengangkat tangannya meminta belas kasihan agar tak ditembak oleh Azhar..


Sambil berjalan ke arah Asmadi dengan mengacukan senapangnya, Azhar kelihatan puas dan geram melihat Asmadi. Dijeritnya perkataan "Mati kau!" kepada Asmadi..lalu memukul kepala Asmadi dengan senapangnya..terduduk Asmadi dan berdarah kepalanya..kelihatan di satu sudut meja terdapat banyak hadiah harijadi Asmadi..Azhar menuju ke arah longgokan hadiah itu dan membuka satu hadiah "istimewa". Rupanya hadiah itu adalah milik Azhar yang sengaja diberikan kepada Asmadi kerana didalamnya terdapat sebotol Asid!..


Azhar hanya senyum kepada Asmadi dan mencurahkan asid ke muka Asmadi lalu ketawa sepuas hatinya..meronta-rontalah Asmadi kesakitan setelah dicurah asid ke mukanya..berguling-guling di tanah sambil menekup muka dengan tangannya..jeritan yang amat dasyat kedengaran dari suara kesakitan Asmadi..seiring dengan hilai tawa Azhar..


keriuhan di luar rumah Asmadi itu baru disedari oleh bapanya yang berada di dalam rumah..terkejut dengan bunyi tembakan dan rempuhan motosikal di pintu rumahnya.Bapanya sudah syak ada musibah yang bakal berlaku.lalu, segera mengambil pistol yang berada di biliknya..sambil berlari menuju ke luar rumah..bapanya menjadi kaku seketika tatkala melihat mayat bergelimpangan di laman rumahnya dan terdapat dua manusia sahaja yang masih bernyawa di situ..bapa Asmadi sudah dapat memastikan siapa punya angkara lalu membidik pistolnya ke arah Azhar..


dush!!dush!!dush!!tepat mengenai kepala, badan, dan leher Azhar..lalu Azhar terus rebah..dengan keadaan mata yang terbeliak, mulut terbuka, darah memancul keluar dari tubuh kakunya..


Ahad, 12 Disember 2010

list

ok salahkan facebook yang menyebabkan aku dah tak layan blog ni.
takpe, nanti aku update sikit-sikit.
mungkin aku dah makin malas nak bercerita pasal filem gore.
Ini kerana ada sebab.mungkin aku sudah kena "rehat".
Akur kepada pandangan orang yang lebih makan garam.

Apa pun mungkin aku patut list down je tajuk movie horror/gore yang aku suke layan.
mungkin munasabah kot..sebelum tutup tahun ni nanti hujung-hujung tahun mungkin aku buat satu list.

Selasa, 21 September 2010

Bang!

Licik mana pun buat jahat, akhirnya mampos jugak.
sapa yang paling jahat antara penjahat?
tapi yang ada karisma lebih prolifik..
teknik pembunuhan tak semestinya menjadi jagoan..
yang penting tak ditangkap atau dibunuh..
itu baru hebat..

Man Bites Dog (1992)arahan/lakonan sendiri Rémy Belvaux.

filem mockumentary black komedi secara hitam putih dari Perancis yang berkisarkan krew pembikin filem menemuramah Benoit, seorang pembunuh bersiri yang berkarisma, hati kering, tak makan belacan dan gila babeng jahat..bukan saja temuramah malah mereka krew-krew ni mengikuti Benoit dan merakam sendiri aktiviti-aktiviti pembunuhan yang secara spontan..mereka merakam di crimescene setiap modus operandi pembunuhan Benoit. Macam-macam terjadi sepanjang merakam aksi tembak-menembak yang Benoit lakukan termasuk ada krew yang menjadi korban akibat tindakan tembak-menembak antara geng-geng kongsi gelap..

Benoit, nampak seperti orang biasa,kelakar, skema,tapi memang otak dia gila..seorang yang licik, hebat, berani dan berpegang teguh pada falsafah..juga seorang pemuzik klasikal yang hebat! apa yang dia rasa tak betul dia akan lawan, bunuh..apa yang dia marah pada masyarakat..dia akan bunuh..apa yang dia tak puas hati dia akan bunuh..bosan je..dia akan bunuh..termasuk la nenek tua yang mana dia secara tiba-tiba masuk ke rumah nenek itu dan bunuh tanpa sebab nenek tu..kekejaman Benoit semua dirakam sendiri oleh krew-krew yang secara tak langsung bersekongkol terlibat menjadi kompromi Benoit..

filem ni memang Unik, sama ada anda akan menyukai Benoit dengan falsafahnya atau anda akan membenci gila Benoit kerana kekejamannya..filemnya dark komedi, badget ciput tapi berkesan, realistik dan lakonan yang mantap hasil kerja pengarah yang berlakon sendiri..pengakhiran cerita buatkan aku teringat cerita Cannibal Holocaust dimana video kamera yang dirakam terjatuh dan merakam sendiri juruvideo mati di tembak..

layan trailer ni..


Isnin, 20 September 2010

virus.

Dari cuti raya itu hari lagi badan aku jadi tak sihat..sekarang persekitaran rasa teruk.jangkitan selsema demam menular..bermula dari kakak aku, pergi ke aku, pergi ke bini aku,..di luar sana gejala kencing tikus lagi..rata-rata orang terkena demam..batuk sana sini..ini la syndrome..tapi bukan..


Filem exploitasi dari Hong Kong ni memang garang habis..sempena selsema dan sakit-sakit ni buat kan aku teringat pada filem ni..tapi watak Ah Kai dalam cerita ni memang bapak setan jahatnya..orang yang bertanggungjawab buat huru hara dan menyebarkan virus Ebola..dah la jahat, jadi pembawa virus penyakit pulak tu.Adegan pertama Ah Kai cuba merogol bini bos dia tapi kantoi dengan bos dia.Tapi Ah Kai berjaya membunuh bos dan konco-konco dia dengan kejamnya..kemudian membunuh bini bos dia..kemudian baru je Ah kai nak membakar anak bos dia, Akhirnya tak jadi setelah jiran sebelah perasan dan Ah Kai pun melarikan diri..

Ah Kai melarikan diri ke Afrika Selatan dan bekerja di restoran cina di sana serta tinggal bersama bos barunya..Di Sana Ah Kai turut membuat hal di mana Ah Kai tak tahan di buli oleh bini bos dan orang putih di sana, lalu Ah Kai pun berang dan membunuh Bos barunya bersama bini bos baru tu..Sebelum tu Ah Kai dah dijangkiti Virus Ebola setelah merogol orang Asli Afrika..

mayat bos dan bini dia tadi Ah Kai cincang-cincang dan buat hidangan daging berger di restoran tersebut..melalui makanan tu habis tersebar virus Ebola di serata Afrika selatan..Ah Kai jugak merompak wang-wang dari Bos dia dan gunakan wang tu untuk balik ke Hong Kong..


Sampai kat Hong Kong, Ah Kai mula menyebarkan virus Ebola pula di sana..dengan kelicikan Ah Kai polis-polis sangat sukar nak menjejaki dia..semakin ramai orang dijangkiti virus maut ni..sehinggalah watak budak kecil yang dulunya Ah kai nak bakar tu muncul di Hong Kong..dan dengan bantuan perempuan tu, barulah Ah Kai ditemui dan memang drastik gila la kematian Ah Kai..

filem ni bagi aku memang terbaik dari segi pembawakan watak dia..lakonan Anthony Wong memang jadik..filem ni memang antara 10 filem gore terbaik yang aku paling suka!

mental.

bila perasaan marah dan geram dikacau membuak-buak..ubat tenang dah kena tendang..ikatan rantai keimanan dah terlerai..pandangan jadi macam jembalang..mental menjadi rosak..

lalu, watak superheroes yang kononnya bertujuan untuk selamatkan keadaan telah bertukar menjadi bapak pembunuh..bayangan syaitan mula muncul dan menyelimuti pemangsa..gelap hati dan minda..teguran di sekeliling tidak lagi didengari..

Jalan penyelesaian hanya mati..mati menjamin kepuasan..meledak dalam otak perasaan kemenangan jika musuh mati..dah takde lagi buah fikiran dan keputusan lain..selain Mati..

macam tu kot naluri orang mental yang melakukan pembunuhan tempoh hari di bulan puasa..

hantu

Wow hari raya kali ni TV hidangkan dengan lambakan cerita-cerita seram/hantu..dah macam hari raya hantu dah..anak buah aku pulak main PS2 game tembak-tembak hantu.

kat luar sana manusia pun dah ikut perangai hantu, dahagakan darah bunuh orang sana sini.

Lalu, aku pun terpengaruh jugak bagi nama ikan guppy aku dengan nama hantu.

Edward dan lagi sekor nama Bella (bukan hantu)..Jacob belum masuk campur..
kami beli dua ekor je..

Ahaks!

Nyawa

Ok, blog ni kembali bernyawa..dah lama dibiarkan tanpa sebarang update.kerana terjerumus dalam realiti dunia yang macam macam peristiwa.Hari Raya meninggalkan kenangan yang tercalit sejarah dalam catatan memori aku malah dalam catatan Malaikat Raqib dan 'Atid juga.

Ironinya, Hari Raya kali ini telah menganjakkan aku ke satu platform dewasa yang mana sebagai pemberi dan bukan penerima..
faham-faham sudah.
Dulu keseronokan raya bagi aku adalah bila seluruh keluarga kita dapat bersama.Zaman abang & kakak bujang memang lain.
Perantau yang setahun berapa kali je muncul batang hidung akhirnya bawa diri kembali ke pangkuan perut ibu di kampung..Pulang bersama perubahan..mungkin bawa kereta atau motor berkuasa besar..
Bila abang pulang ke kampung dengan tampak bergaya, aku boleh kembang hidung dengan sahabat handai dan jiran sebelah..bergaya sakan dengan pinjam kereta/motor abang.
pernah sekali tu, Motor kawasaki kips je pun abang aku bawa balik..habis aku lenjan pergi racing dengan Atan jiran sebelah..kali pertama aku bawak motor sampai meter mencecah 200km..Jakun betul.sebab raya je boleh merasa bawak motor besar waktu tu.

yang penting sekali, duit rayalah..dulu dapat duit je..
Tapi sekarang?
Komitmen...
hehe.

Isnin, 6 September 2010

Rayer.


kali pertama beraya ada bini.
kali pertama beraya bayar zakat untuk dua.
kali pertama beraya salam mak mertua.
kali pertama beraya suasana bandor.
kali pertama beraya kena memandu lebih 100km.

dahulu dan kini memang tak sama.
tapi kemeriahan Raya tetap dirasa.
cuma sekarang ni aku sorang-sorang dalam library.
apa cerita?

senyap.

Sesuatu yang tak mengerti telah terjadi..Tiba-tiba dalam library rasa sangat sunyi..apa bunyi pun tak dengar.Angin ekon rasa lagi senyap dari biasa..pintu yang selalu buka dah tak kedengaran..mula la aku teringat 25 days later & I am Legend..zombie belum muncul..zombie masih menyorok atau menunggu masa nak mengacah aku..mungkin duduk di tempat gelap atau celah-celah rak buku?tapi takde langsung bunyi tapak..sebenarnya zombie sudah lama pergi..mencari makanan baru..lemang..mesti sekarang tengah bersesak-sesak di tempat sesak..cari baju.Aku kadang-kadang merasa gila sebab buka library yang takde penghuni..Orang atasan memang bangang..ni aku mula nak berangan macam shutter island..bina satu moral story yang entah dari mana datang wataknya..tapi itu orang gila..mana aku nak cari idea bila aku tak gila..bila rasa takde aktiviti baru la aku mengolah kata untuk di lepaskan di blog ni..

Mood raya makin rasa.tapi bila keadaan macam ni.keseorangan, rasa macam berada di dunia yang lain..macam jauh dari manusia..berada di luar ruang angkasa..bezanya cuma aku masih terikat dengan graviti..mujurla masih ada jaringan komunikasi..Handphone..bila sunyi aku gunakan ia..masih ada beberapa hari untuk rasa yang sama setiap malam..kenapalah nak suruh juga buka library bila aku dah tak berdepan musuhku zombie..huh bosan betul.

Jumaat, 20 Ogos 2010

lebih.

Seterusnya, filem berikut lagi main kasar..juga turut diingatkan, jangan tengok pada waktu-waktu baik ni..Aku tengok lama dah..cuma nak review tahikan sebab filem yang bakal diexplotasikan ni amat mengusik-ngusik jiwa lara dan terngiang-ngiang suara seorang pelik yang berhobikan sinema gore.

Eat the School Girl (1997) arahan Naoyuki Tomomatsu


Jepun terus berdiri segak dengan lambakan-lambakan kepelikan dunia exploitasi-kejam filemnya..dengan make up effect dan visual yang terlalu ganas membuatkan mata-mata dahaga tertumpu menuntut untuk mendapatkan lebih lagi tumpuan kepada scene-scene pertumpahan darah..klise-klise seperti pembulian wanita terus-menerus dijadikan pendukung utama dalam filem..termasuklah Eat the school Girl..watak utama seorang psycho yang berakhir dengan pembunuhan ni tak kenal mangsa..apa dia suka dia akan laksanakan.tak kira perempuan atau lelaki dia akan tetap bunuh..trauma setelah melihat perkara kekejaman ketika masih kecil di jadikan bahan punca kepada pembunuhan yang lebih serius..Di samping itu watak utama berketagihan phone sex.hobi pelik yang tak dapat dielakkan,permulaan cerita dah memaparkan scene PS ni..namun gadis phone sex itu akhirnya muncul dalam diri dia dan menjadikan wataknya sedikit baik dan lembut..seharian menemani sendiri di rumah dia membuatkan dia terpaku dan bahagia kerana hanya gadis itu saja dia tak bunuh/rogol.

kegiatan dia ni memang jahat..menyamar,rogol & bunuh mangsa di lorong jalan,menyiat mangsa dan mencarik-carik kulit mangsa dengan pisau..semata-mata untuk mendapatkan klimaks ejakulasi.Buat secara normal dia tak mampu,tapi bila dah bunuh barulah boleh klimaks..memang ala-ala nekromantik..Di samping itu ada pulak watak geng-geng pembikin filem lucah yang memaksa, mendera & merogol mangsa lalu rakam untuk tujuan mendapatkan kelainan wayang gambar mereka..memang teruk la dia seksa dan exploitasi mangsa tu..sampai tercirit di buatnya.
Keseluruhan filem ini memang gila.Mujurla durasi filem 60minit saja.Tapi padat dengan scene rogol sampai kesian tengok perempuan diperlakukan.juga scene bunuh menjadikan kulit meremang ibarat melihat hiris pisau di badan orang , sendiri merasa sakit!


saja.

Ah kata taknak cerita pasal gore masa bulan puasa.Tapi ingkar jugak..bosan la tak tau nak update apa..nak cerita keje memang dah lali sama je setiap hari..nah refresh balik cerita apa ye aku dah tengok..ok..yang ini.

Sukeban Boy(2006)

Filem dari jepun memang tak kira la best ke tak, kalau dah main bab horror/gore, macamana pun aku akan tetap layan..tapi filem ni memang low-budget punya style..amat...simple dan kadang-kadang annoying..jenaka dia bodoh-bodoh piang dan kelakar dia tahap "hehek" je tak panjang macam "hahahahahaha"..kalau nak diukur dari runut bunyian ketawa la..

siapa dah tengok The Machine girl, Tokyo gore police..mesti rasa filem tu jauh lebih menarik la dari yang ini..tapi gore dan ekploitasinya filem ini boleh tahan juga pada setengah-setengah plot..terutama masa Mochiko membelasah dan memotong kaki Kanko yang berkebolehan membuat " Can-can Dance Kick "..dah macam siri guinea pig pulak..
Ok macam ni jalan cerita dia, filem ni pun sebenarnya dari adaptasi sebuah manga dari Go Nagai..mengenai seorang pelajar lelaki nama sukeban yang menyerupai perempuan tapi berwatakan lelaki.Sebabkan fizikal nya yang macam perempuan, dia pun bersekolah di sekolah perempuan.Sukeban ni rupa dia betul-betul macam perempuan sampaikan ayah dia sendiri pun cinta kat anak die sebab comel sangat..tapi di akhir cerita ayah sukeban memendam rasa terhadap sukeban(anaknya),hajatnya adalah untuk suruh sukeban jilat puting die seperti arwah isterinya(mak sukeban selalu buat)..haha..gila!.

latar belakang cerita ni penuh dengan adegan bogel..tapi bukan porno..mungkin pelakonnya dah biasa buat macam tu kat filem-filem lain..dan yang lawaknya dekat sekolah tu ada banyak geng-geng ditubuhkan..macam cerita crows zero..nak buktikan geng mana yang paling kuat..yang tak leh blah nyer..diorang ni tak reti nak pakai baju..lawan pun macam budak tadika yang terdiri dari pesakit sindrom down..kebanyakan plot memang keseluruhannya diambil dekat dalam sekolah je..mungkin masa cuti sekolah kot..sebab tak nampak pelajar lain pun selain watak utama..yelah..budget ciput..tapi takpe aku sabar dan layankan aje..sampai habis..sekali surprise & lawak dia bagi..ada pulak senjata rahsia kat musuh-musuh sukeban ni..siap ada senapang dalam payudara dia (kakak Kanko), dekat peha pun ada (kanko)...Jepun memang pelik.

Cerita ni aku tengok sebelum puasa lagi,jadi jangan salah anggap..ni aku nak ingat balik dan baru nak tuliskan di sini.Filem ni pelakon dia enjoy sangat,main-main jer, ala nak makan berjemaah lepas berlakon..macam tu..lakonan diorang pun suka-suka jer,kalau nak nilai betul-betul,memang teruk betul watak-watak dia..Sukeban Boy cerita yang menghiburkan tapi belum cukup meriah,cuma Awas! penuh dengan darah!

Selasa, 17 Ogos 2010

Lama.

Pagi ni terasa nak berjiwa Thrash/Death Metal.Ada video baek! b/w style macam cerita wayang lama..
video ni Baek punya kualiti.

3 Inches of Blood - The Goatrider's Horde (2007)

Muzik ni buatkan aku teringat kat kampung, zaman 90-an dulu, masa sekolah aku dah terdedah dengan lagu-lagu Metallica, Cromok, FTG, Megadeath..dari jiran-jiran rumah sebelah.Orang depan rumah aku pagi-pagi suka pasang lagu kat radio kuat-kuat..di bantainya lagu Cromok..sebelah rumah pulak layan FTG..semua berjiwa muda tak hirau pun mak bapak berleter..rasa zaman tuh memang zaman Thrash kuat..budak-budak keluar rumah je berbaju Metallica, Slayer, Pantera..macam-macam..Jiran aku Atan..banyak kaset lagu Thrash..selain tunjuk minat dengan pakai baju band, dia chop baju jugak..D.I.Y dye sendiri je..lukis kat baju..memang gempak..

dulu, Atan pergi sekolah, dia suka pakai singlet kat dalam baju sekolah sebab singlet tu dia akan dye dengan nama-nama band dia suke..baju sekolah kan putih..bila dye tulisan kat belakang baju singlet kaler hitam atau merah nampak jelas la dari dalam baju sekolah .Style..aku pun ikut style macam tu..tapi aku dye nama band punk rock the pilgrims..yang logo ikan tu..gile payah buat blok dia.nak potong-potong.

Lepas kemunculan Pudin..masa tu pudin sekolah asrama,jadi dia jarang-jarang balik.tapi kalau balik memang aku dengan Atan antara orang yang mula-mula bertandang ke rumah pudin nak tengok stuff-stuff best macam zine, poster, kaset ,baju.Banyak band-band yang aku tak kenal dah mula kenal daripada Pudin ni..masa tu pudin berjiwa Punk Metal.pakaian dia memang smart n rabak abis..aku akui Atan dan Pudin memang sumber inspirasi aku masa tuh..dari Pudin la juga aku belajar pegang power chords..belajar main lagu punk rock..kemudian kami jamming kat bandar..Atan main drum..tapi masa tu di persekitaran aku..muzik Thrash,Death Metal..heavy Metal memang kuat..rata-rata budak lepak di jalanan bersenjatakan gitar kapok..mengocak gitar irama Metal..hanya group aku dan pudin jer mendendangkan irama Punk rock , oi, adalah Metal sikit-sikit..

Isnin, 16 Ogos 2010

Tak jumpa.

Puasa tak penat.Tapi kerja di library buat aku penat otak..kadang-kadang jelah..bila datang keje lain yang mana bukan skop kerja aku,tu yang buat aku penat..Design itu ini meeting sana sini..bosan bile terpikir kembali ke pekerjaan dulu..melayan kerenah pelanggan buta seni..

Aku kan dah keje di library, kenapa kena buat design jugak?itu keje designer..bagi la aku gaji designer..ok sebenarnya ini tak de hal sangat..buat je design 10sen sudah..diorang approve je..tapi aku rasa aku bosan la nak bekerja by group ni, bila mana ahli dalam group tu tak sekepala..masa meeting rasa bosan je.

Ok.Pasal zombi pulak.. sejak akhir-akhir ni zombie tak ramai la bertandang ke library.mungkin aku yang tak layan diorang sangat dah.zombie-zombie tegar library pun dah lama tak nampak..puasa penat nak naik tangga library kot..haha..tu lah nak kasi korang bersenam. jalan lembab je..mata kuyu jer..tau-tau kasi selerek buku dekat rak..smack down tengkuk baru tau.

Tapi itu hari aku berkenalan dengan zombie dari jepun..dari Tokyo..aku lupa la nama dia..dia nak guna connection internet dalam pusat IT..aku bagi jer..die on Laptop dia lepas tu pakai baju hooded..tutup kepala..pelik je aku tengok..aku pun beranikan diri tegur die..ajak sembang-sembang..tu yang aku tau dia dari Tokyo.Aku taktau sangat nak sembang apa sebenarnya, Tiba-tiba dalam kepala aku teringat cerita jepun..Aku cakap kat dia aku suke tengok filem gore dari jepun arahan Takashi Miike.Dia macam tak berapa tahu..aku bantai pulak borak pasal manga..ha yang tu dia tau..dia kata dia baru balik dari Kinokuniya. beli manga untuk anak dia..tapi kitorang sembang pasal manga femes je macam naruto..aku malas nak cakap pasal manga horror..nanti dia takut pulak aku asyik horror je dari tadi..sebenarnya aku ingatkan dia ni suke bende horror pasal lain je gayanya..duduk pusat IT pakai hooded tutup kepala..macam pembunuh.hehehe..lepas tu dia nak blah,dia salam tangan dia kata sebulan je dia tinggal di Malaysia..Lepas dia blah keesokannya aku ingat boleh jumpa lagi..tapi takde pulak kelibat dia..terus lost..

Semenjak Pusat IT buat sistem layan diri..aku banyak habis masa di meja kerja saja..sampai la aku penat berinternet..hahaha..Hari ni aku sangat penat..dari tadi tak dapat-dapat carik cerita-cerita nih!jadi pada sesiapa yang baca ni..aku nak request tolong upload atau inform aku..

REQUEST!

1. Niku Daruma


2. Muzan E


3. Naked Blood


4. Red Room


5. Kichiku dai Enkai

Aku nak file Mediafire..please..

Isnin, 9 Ogos 2010

rehat.

Ramadhan menjelma lagi..Bulan baik ni aku tertanya-tanya juga..boleh ke aku layan filem gore? .Sambil rehat-rehat je dalam 2 jam macam tu..mmm mungkin tak boleh kot.

sebabnya : kebanyakan filem gore mengandungi adegan lucah, bogel..nanti kurang pulak pahala.

tapi kalau tengok adegan kejam, ngeri, zombie je..takpe kot..hehe..aku forward la kan adegan yang boleh menaikkan nafsu tu..ok ke?

baiklah, senang cerita aku nak rehat dari menonton filem gore.Sempena menghormati ramadhan.Tapi sebelum muncul Ramadhan lusa ni baek aku habiskan filem gore yang ada yang masih belum aku tonton..contohnya filem A serbian Films..Akhirnya dapat juga aku cerita ni..Malam ni aku nak layan.

Orang kata seeloknya bermaafan sebelum Ramadhan kan?Kesempatan ni aku nak mohon maaf dulu kalau ada yang terkucil atau terganggu dengan imej filem yang aku post dalam blog ni..Aku hanya menilai imej tersebut dari sudut seni..dan memang bukan real pun.Lainlah kalau korang tengok dalam blog karingeri tu..itu mayat betul..

ok.

Selamat menjalani ibadah Puasa dengan jayanya.

Sabtu, 7 Ogos 2010

Tak pergi.


Sori la kawan-kawan aku tak boleh pergi..sejak balik dari singapura lagi aku dah sibuk..aku memang dah had kan masa dalm 2,3 minggu ni..My untie punya masalah baru lepas eksiden kereta.Transport pun terhad.Aku kena hantar die ke workshop that day..dan Mak bapak aku datang dari kampung menginap di Kl..so aku ambik kesempatan hari tu untuk berjumpa mereka..by the way, sapa buat flyers tu? mula-mula aku tengok flyers, aku terbayang ni nak buat parti pemujaan setan atau penyembelihan sesuatu ke?hehehe..kadang-kadang terlintas pulak macam cerita I drink your blood!..bukan apa..font gathering SRG4A tu memang aku peka dan likes kalau kat facebook...hehehe..horror jugak korang ni eh..majlis reunion yang garang dan suspen ke?hahaha..

Apa pun korang sila enjoy..dan lagi satu aku pun rasa lelaki tak ramai hadir, jadinya aku rasa pasti tak seronok kalau aku pergi..kekok pulak..tapi dalam kelas kita dulu memang spesis lelaki makin pupus kan?..masa dekat Politeknik dulu,every semester budak lelaki kelas SRG4A semakin hilang..missing in action..peon & chemau dengan aktiviti ganjanya, Ali, Aruah Razi & wan dengan aktiviti sosialnya..Yunus dengan extendnya..mungkin Yunus frust tak dapat berlakun dalam filem bollywood kot..ada lagi seorang dak kelantan tu..ala sapa nama dia eh?..langsung hilang diri..ntah-ntah dah jadi pembunuh upahan kot...last sem tinggallah Aku,Apis, Iman, Amir, Nandha & Chan..Chemau muncul tak muncul jer..

Sebabkan tuh,aku banyak lagi lepak dengan budak kelas SRG4B..cool..jamming sama-sama ngan budak satu rumah je..dan rumah sewa kami memang rumah macam tempat pembuangan sampah..ok, lebih teruk lagi dah macam tempat lepak dalam citer The Toxic Avenger..oh, I still remember the good old days..bilik aku ada poster besar Jennifer love hewitt..Aku satu bilik dengan Pearsot..bilik kami horror.selalu sangat kena aktiviti tindih..Angker tak angker menten je tido situ..pasang pulak lagu hantu dan layan blue..makin beranak pinak la monster-monster dalam bilik tuh..yeah that's student life di Poli JB..

lagi sekali sori girls, aku tak dapat pergi ke reunion yang ni!..maybe ada part 2 lagi?


Jumaat, 6 Ogos 2010

Wajib.






Bila terjebak dengan filem zombie..filem ini mesti wajib tengok..filem klasik hitam putih ini Arahan George A. Romero.

Filem yang banyak memberi inspirasi para penggemar dan penggiat seni zombie..filem indiependent baget rendah ni sangat laku..untung juta-juta walaupun kos asalnya hanya$114,000..tapi bukan itu yang menjadi ukuran,keberkesanan lakonan dan jalan cerita yang di tonjolkan sangat menggemparkan dan menghiburkan pada waktu itu..sampai sekarang pun aku rasa boleh lagi layan ni..macam tengok cerita P.Ramlee Pendekar Bujang Lapuk..masa tu pun ada zombie,tapi keluar dari kubur tiup trompet...cobaan..!!..

cerita zombie ini patut dijadikan koleksi terhebat anda!

Khamis, 5 Ogos 2010

Selepas itu.

Cerita selepas gigs di Singapura berlarutan.Isnin itu aku cuti.Masa yang berkualiti digunakan untuk berehat dan tido setelah berjaga kerana urat saraf mata dah kembang akibat celik 24 jam..Sementara di sekolah, Ellia berlarutan memaksa kalenjar pituitarinya mempertahankan tubuh beliau untuk berdiri anggun bergaya di hadapan murid-murid..tapi takpe sebab dalam kereta dia sudah lelap di pangkuan aku, ibarat heroin yang sedang baring di pangkuan hero semasa ribuan tembakan meluru ke tempat persembunyian kami dan aku hanya mampu duduk sambil mengukup wajah heroin dari terkena serpihan simen di dinding akibat tembakan itu..saat genting tu aku membalas kembali tembakan mereka dengan shotgun yang mana tepat ke kepala mereka..

Ok, situasi sebenarnya kami duduk di kerusi belakang saje.aku pun lelap juga. :p

Isnin itu aku sudah kembali ke Klang.Menaiki bas adalah perkara biasa semenjak tinggal berjauhan dengan isteri.Sampai je sana Apil menjemput aku di stesen..Sampai je di rumah dah tak boleh menyambung rutin menonton filem..badan letih.terus tido..

Keesokannya kerja seperti biasa bermula, tapi kali ni ada event pula di Library.Hari Mesra Pelanggan..dan aku terlibat jadi sekretariat..Ah,tak suka betul.nak bermesra pula dengan zombie-zombie..mereka boleh pula jalinkan sesuatu yang mendatangkan padah..macammana kalau kemesraan tu digunakan sebagai alat untuk menjangkitkan virus mereka..tentu susah nanti..atau mungkin ini sebagai jerat untuk perangkap zombie agar masuk ke dalam library dan memusnahkan hobi mereka!kami meracun mereka sehingga merebaknya jumlah meraka di setiap sudut rak..lalu membunuh secara beramai-ramai..

Tapi tidak!..sama sekali tidak..mereka dilayan bagai menatang minyak yang penuh.Siap diberikan hadiah bila memenangi aktiviti siapa cekap dan cepat memakan buku..pameran buku menggiurkan para zombie, mereka kelihatan kekenyangan dengan jumlah buku yang banyak terhidang di hadapan mereka.Hari inilah hari kemenangan mereka.

Melihat situasi ini terlintas di fikiran aku, teringat cerita zombie Fido.Tapi bukan fido dido.




Kisah komedi Zombie pada sudut pandangan pengarah yang melihat zombie sebagai rakan karib manusia.. Setelah perang antara zombie dengan manusia berakhir,manusia mendapat ilham di mana zombie masih boleh digunakan sebagai alat untuk membantu manusia terutama dalam tugasan harian.senang cerita zombie dijadikan hamba abdi manusia.Boneka yang boleh disuruh untuk buat bermacam-macam kerja.Tapi tak berapa sempurna di mana zombie ni tidak seratus peratus boleh dikawal.Manusia berkuasa bila alat yang diletakkan di leher zombie berfungsi..kalau tak manusia sendiri tidak dapat monitor zombie dan situasi ini lah di manipulasi oleh pengarah untuk mewujudkan komedi dan horror...Fido antara watak utama para zombie yang berjaya mengikut telunjuk Timmy dan Helen tanpa memakai alat kawalan..cerita ini menarik dan menghiburkan jika para peminat kipasusahmati filem zombie inginkan sesuatu kelainan dalan klise-klise zombie.

Aksi ngeri dalam filem ni :
1. Jiran sebelah Timmy seorang nenek digigit oleh Fido.Kemudian bertukar jadi zombie.
2. Budak yang membuli Timmy bertukar jadi zombie setelah digigit oleh Fido..lalu bertukar jadi zombie dan nak menyerang Timmy pula..tapi mak Timmy Helen sempat langgar zombie tu dengan kereta.

Rabu, 4 Ogos 2010

Jelajah.

Trip ke Singapura

Sebelum terbenam memori ditindih oleh kemasukan impuls-impuls yang baru di dalam benak,baiknya aku memahatnya di sini..peristiwa kejadian 31 Julai di kota Singapura dan hari sebelum selepasnya menggamit kenangan yang indah.Keperihan yang dialami selepas saat gembira tu dijadikan pengalaman yang cukup bermakna dan akhirnya aku bersyukur kerana selamat segala aturcara dan pulangnya aku dan kawan-kawan dengan senyuman girang tapi penuh kepenatan.

30 Julai.

bermulanya pada hari jumaat, sebelum bertolak ke Johor Bahru, aku kerja seperti biasa.aku masih berposisi duduk di atas kerusi ofisku.Koordinasi badan penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu..habis saraf-saraf aku salurkan dari otak ke tangan,lalu ke adobe illustrator..di sini dah jelas keserabutan urusan kerja aku yang mana semua disiapkan dengan pantas..keributan ini kerana dapat kerja minit akhir..hari selasa minggu depannya ada acara yang perlukan khidmat aku..jadi aku memang tak boleh bercuti hari jumaat tu..mana nak fikir pergi singapura lagi..Ellia sudah pun sampai di Shah Alam pukul 3 petang.Dari Pahang membawa savvy memang sudah kebiasaan baginya..semua rakan-rakan pun tinggal menunggu aku yang masih bekerja..Malam sebelumnya aku sudah tidak cukup tidur kerana sesi praktis Toxictoy berlarutan sampai pukul 3 pagi..

Akhirnya dalam pukul 7 petang jumaat itu aku berjaya siapkan segala kerja.Seberapa pantas aku mengemas apa yang ada dan bergerak pulang seawal mungkin..Kami laki bini bawa apa yang ada dan bersedia untuk bertolak..tapi ke KL dahulu untuk bersama mereka yang lain..itu pun sudah pukul 11 malam baru bertolak..jahanam betul pilihan jalan yang salah kali ini.ikut federal memang silap besar pada jumaat malam.dari Shah Alam memang jalan macam taik.Abis 2 jam dalam perjalanan ke KL sahaja. Dengan pura-pura senyum kami sampai ke KL di pelusuk rumah namO..kami menjemput Ken Ron Man dan Debab menaiki Savvy kecil ini..Bermulalah perjalanan kami dari KL ke JB pada pukul 1 pagi!

setelah 5 ke 6 jam memandu akhirnya sampai ke rumah Yanti di Perling seperti yang dirancangkan..itu pun setelah kena sound dengan mak yanti "ha korang duduk situ diam-diam!" setelah puas kami berbicara mencari lokasi yang diharapkan muncul..tapi tak jumpa-jumpa juga,akhirnya kami berhenti di 7eleven yang diketahui oleh mak Yanti. Betapa penatnya punggung aku,itu pun nasib Ellia sudi tukar memandu.Harapkan orang belakang langsung padam dah.Shutdown terus..

31 Julai

Hari kejadian, kami hanya berehat dalam 3 jam je di rumah Yanti..pagi itu kami mendapat layanan istimewa oleh Mak Yanti..hidangan sarapan dan informasi di Singapura sudah cukup untuk kami hargai..ada yang mengambil kesempatan untuk berehat lagi di bilik atas rumah yanti..pukul 11 pagi kami harus berada di kota Singa..itu perjanjian antara Namo dengan Akiff..dari Perling kami bertolak naik Bas.kami tumpang parking kereta di rumah Yanti..Sampai ke sempadan Singapura kami kena check pasport..kat sini berlaku salah faham..yang menyebabkan kami jadi lambat kerana terlepas bas yang kami naik sebelumnya..hampagas!

ini semua sebab tak ikut amanat yang mak yanti cakapkan.huhu..yalah boleh dimaafkan kot sebab kali pertama.tak tahu..Ok dapat je bas kami ke destinasi seterusnya..sampai jambatan yang memisahkan Johor dan Singapura..memasing dah teruja macam ayam masuk tempat penyembelihan.Kat situ kami kena lalui border untuk cek pasport dan cek barang-barang..semua lepas kecuali adik beradik bertoksik ni..ada sesuatu dalam diri mereka sampai ditahan oleh pihak imigresen sana..scan badan berbunyi!suspen.mungkin dalam badan Namo & Man ada satu pakcik kama letak kamera tersembunyi kot.Nak tengok apa anak die buat kat singapura nanti..tapi akhirnya lepas juga..mungkin Man mengeluarkan bau dari mulutnya menyebabkan pegawai tu caci maki dalam hati dan bertindak tak nak cari pasal dengan artis serba busuk ini..
Seterusnya, kami sampai di Jurong.Bas stesen di Singapura.Kat Sana kami bertemu dengan Akiff,Nuriman & Sahil..mereka terus bawa kami ke satu lagi destinasi..ke hotel katanya di area Gelang..kami 7 orang.mereka terpaksa membawa naik 3 teksi untuk kami..rupanya mereka tiada transpot.memang teksi adalah ejen pergerakan kami..sampai di Hotel kami melalui satu lorong yang mana terjojol la susuk badan yang menggiurkan di celah-celah dinding bangunan..bila semakin dekat semakin diperagakan gaya yang lebih melentikkan..lalu isyarat wang pun ditunjjukkan tapi aku tengok keputihan kulit je yang boleh pergi jauh,tengok rupanya alamak dah nak taraf nenek..kami pun buat-buat sombong dan tarik muka.Sampai bilik hotel kami berehat sebentar dan keluar semula mengikut Akiff,Nuriman & Sahil ke tempat studio.

Kat situ tempatnya tak ubah seperti di Masjid India di KL..lebih kurang.bangunannya pula seperti di Melaka & Ipoh..old school.kat situ kami jenguk-jenguk tengok studio dulu.Kemudian kami letak barang muzik dan jabat tangan dengan tuan punya studio..ramah orangnya.kami turun dari situ dan cari tempat untuk makan..Kami mengambil keputusan untuk menjamah Nasi Penyet di satu kedai di sana..Makanan dia memang sedap!kami siap tambah-tambah nasi lagi..Dalam pukul 5 petang gigs pun bermula..

Dalam 7 band terlibat.memasing memberikan persembahan yang bertenaga.semua Punk Rock band..aku lebih memberi perhatian pada band Murder by Ska..persembahan yang biasa tapi memukau juga dengan vocal yang sedap dan menarik..ala-ala Operation Ivy & Rancid..band Norphrunt adalah band sebelum kami..memang persembahan yang mantap..sebelum tu ada band yang mana mengikut kata Akiff band yang dah komersial di Singapura..sedang meningkat naik dalam industri muzik Singapura dan pernah memenangi anugerah di majlis muzik di sana..Oh, ini memang buatkan aku goyang..dan aku tengok persembahan mereka memang tight.Nuriman terlibat dan main drum..
Kami diberikan bilik yang khas untuk berehat, dikesempatan tu kami ambil masa untuk berlatih dan berbincang pasal playlist lagu..best pulak rasa ada tempat khas.sekali lagi terharu dengan layanan kawan-kawan di singapura..bilik cukup selesa siap penghawa dingin..kami seperti artis besar!.padahalnya..dengan kepercayaan itu kami tekad nak bagi persembahan terbaik malam tu..setelah semua band beraksi, kami band yang terakhir main..crowd yang pada mulanya ramai dah semakin tiada.ramai yang dah pulang kot..baru pukul 10 malam..tapi ada jugalah ahli-ahli band sana yang setia menunggu..kami pun tak kisah dan harap semua enjoy malam tu..setiap persembahan diiringi tepukan dan suasana masa Toxictoy main menjadi semakin meriah setelah kami menjemput Nuriman dari random Arrival untuk sama nyanyi dengan kami..seperti biasa lagu Hopefully OK menjadi lagu penamat dan setelah 13 lagu dimainkan kami pun selesaikan misi kami dengan ucapan ribuan terima kasih..

Dah habis main kami lepak-lepak lagi di studio dan tak sangka Abang Tuan studio suka Toxictoy dan membeli CD kami.bukan itu saja,dia siap minta autograf dari kami.betapa terharunya peristiwa tu.janggal betul nak siap sain-sain ni..setelah bergambar dan bersalaman kami pun beredar dari studio dan berehat untuk makan di kedai mamak..kat situ kami makan Murtabak ayam & daging yang berharga 5 dollar.sedap!..kami belanja semua makanan bersama-sama dengan wang yang diberikan oleh akiff sebagai "wang upah main" dia kata..

masa tu dah pukul 12 malam.Esok kami dah berangkat pulang..jadi kami masih tak puas berada di Singapura.lalu kesempatan yang ada tu kami gagahkan juga untuk pergi pusing-pusing town Singapura..akhirnya keputusan dibuat dengan pergi ke Mustafa Central..tempat yang sesak denagn manusia..Bangla ramai..komplek beli-belah tu buka 24 jam.memang ramai tourist,.masa perjalanan ke sana Sahil tolong bawakan beg gitar aku..mereka tidak tangan kosong.masing-masing berat sama di pikul.sikap itu buatkan aku kagum dan hormat pada mereka.Sampai di Mustafa Central,mereka menjaga barang-barang kami, dan hanya Sahil yang menemani kitorang berbelanja..memang tahan sabar jelah budak sahil ni dengan kitorang.lama betul bershopping.

kemudian pukul 2 pagi kami pulang ke hotel.Waktu macam ni para-para prostitute lagi la banyak berkeliaran..lorong yang gelap tu di bawanya Akiff saja nak tengok-tengok katanya..dengan kepenatan yang melampau kami dah tak sabar nak masuk bilik hotel.Esok hari jumpa lagi dengan mereka.

1 Ogos

Pukul 1 tengahari kami dijemput semula oleh mereka dan memasing ada hal sebelah petangnya..aku pun mengejar masa kerana perlu segera pulang ke pahang lagi.Ellia kena kerja pada hari Isnin..lalu mereka terus saja hantar kami pulang ke stesen bas Jurong..dari tarikh kami dijemput sampai la kami dihantar semula ke stesen segala penginapan, perjalanan, makan di belanja oleh mereka..memang kami terhutang budi dengan layanan mereka..Sampai di stesen bas kami berborak dan ikut perancangan seterusnya mereka mahu bertandang ke Pahang pula.kedatangan mereka memang di alu-alukan di sini..nak rasa suasana kampung kata Boy.Kami sempat juga pergi ke pasaraya berdekatan untuk shopping terakhir di sana.Man beli Ray Ban untuk bapa kesayangannya..Ellia dan Ina beli pakaian dan beg di Esprit sana.Murah kata mereka..Selesai saja pukul 4.30 petang baru kami bertolak ke JB semula..Suasana perpisahan bagaikan Askar yang hancur kaki terpijak periuk api lalu di bawa pulang oleh helikopter setelah cedera di medan perang..lambaian tangan je boleh di praktikkan..kami melihat kelibat Akif,Nuriman & Sahil semakin berjauhan dari tingkap bas..(bukan helikopter)huhu..
Begitulah perjalanan kami di Singapura.Kepenatan tak berhenti di situ.Sampai di JB, kami terpaksa menyusahkan Mak Yanti untuk jemput kami semula di Perling..dan sampai di rumah Yanti kami ambil kesempatan untuk berehat dan sembang-sembang dengan mak Yanti.tepat pukul 8.30 malam barulah kami bertolak ke KL.Sebelum tu kami sempat jenguk Yanti dulu di tempat kerja dia.Terima Kasihla Yanti sudi jadikan rumah yanti jadi tempat persinggahan kami.kali ni aku dah tak boleh berkompromi dengan Man.dia terpaksa juga bawa kereta ke KL,sebab aku nak simpan tenaga.dah sampai di KL.pukul 3.30 pagi, aku pulak kena memandu balik ke Shah Alam.kemudian dalam pukul 4 pagi tu..aku memandu pula ke Pahang!..aku memaksa pituitari dalam badan aku untuk berjaga 24 jam..Akhirnya selamat sampai juga di rumah pukul 6.30 pagi Isnin.Ellia lagi dasyat, sampai je rumah terus kena bersiap pergi sekolah!..

ps : gambar dan Video live di Singapura terdapat di facebook aku.

Selasa, 27 Julai 2010

Bandito..


Dah lama aku tak update pasal band..Ok terbaru ni Toxic Toy akan main di Singapura..Bila dapat tau perkara nih dalam beberapa bulan lepas, aku dah rasa teruja sebab dapat pergi sana terutamanya melakukan persembahan kugiran..Ini semua atas jemputan Akiff dari band Random Arrival yang berasal dari Singapura..perkenalan dan sama-sama menjayakan gigs di Melaka membuahkan rasa minat di antara kami..minat yang macam mana tu?minat muzik yang menyatukan kami.Punk Rock.tak sangka rupanya ajakan Akiff bukan omongan kosong..Rupanya dia aktif juga dalam mengajurkan aktiviti kugiran di sana..

Dan kali ni, aku mengajak isteri untuk turut sama pergi ke Singapura.kebetulan masa kerjanya terluang.tiada halangan kali ini dan seterusnya kami perlu buat pasport untuk ke sana.Bila mana nak kena buat pasport tu mencuakkan diri aku kejap.pasal apa?sebabnya takut tak boleh ke luar negara di sebabkan sekatan dari PTPTN.leceh betul.nasib cek senarai blacklist nama aku dan Ellia tidak terlibat.mungkin belum lagi..dengan kepercayaan itu, kami membuat pasport dengan perasaan teruja.Bukan apa, selain ke Singapura mungkin di hujung tahun boleh pergi ke mana-mana destinasi lain pula..dapat pergi ke Bali pun da cukup bagus..Abang aku pun setiap tahun pergi ke Indonesia, kali ni aku mesti ikut dia!Al Maklumla pasport dah ada kan.

Berbalik pada show di Singapura ni nanti, dalam minggu ni aku giat praktis..dengan kesempatan masa yang ada aku gunakan untuk mengocok-ngocok tali gitar aku.Mengikut alunan lagu Punk Rock ciptaan Man Ken Ron..dah seberapa lama tak jamming bersama.memasing dengan agenda hidup sendiri.tapi sekali lagi muzik menyatukan kami..Khamis malam barulah Man akan ke KL dan malam tu kami akan praktis..persediaan memang perlu, demi menjayakan show di singapura..walaupun agendanya berhibur selain itu dapat jugalah berkenalan dan tukar-tukar stuff ke.. Ini adalah kali pertama kami ke Singapura.kali pertama Toxic Toy begitu jauh menjelajah dan bermain muzik.Jadi, Ini perlu di pandang serius.kami kena berikan persembahan yang terbaik.

Kali ni juga kami menjemput Boy dari GGK untuk sama-sama memeriahkan Toxic Toy.hehe sebenarnya untuk bantu aku yang selalu tersalah chord bila bermain di khalayak..dengan bekap dua gitar juga boleh dapatkan sound yang lebih padat dan harmoni..Terima Kasih Boy sebab ko mau join..Goyang jugak ni aku nak main kat sana..sebab kali pertama.Tapi dengan ada Boy aku ok sikit..Tambah pulak Boy sudi bagi khidmat kenderaan beliau..setel masalah tansport.Asalnya nak pergi ke sana menaiki keretapi dari sentral.Tetapi tiket dan penuh pulak, lepas tu nak naik bas, tetapi kami rasa goyang la pulak nak naik bas..akhirnya keputusan di buat dengan menaiki kereta sahaja..dua biji kereta.kereta Ellia dan Kereta Boy.lepas tu cadangnya nak singgah di rumah Yanti di JB dan esoknya menaiki Bas masuk Singapura.Mungkin itu plan yang terbaik buat masa ini..

Tengok kat Flyers tu.Betapa penghormatan diberikan kat Toxic Toy.Tulisan besar-besar pulak tu.Malaysian Punk Rockers dan opening band datangnya dari band-band singapura.Betul-betul kami rasa macam budak sekolah yang baru pindah ke sekolah lain dan dikerumuni oleh Budak sekolah yang hensem-hensem dan cantik-cantik.Macamlah kami ni band yang besar dan bagus sekali di Malaysia.Walhal, Kami ni amatlah barainya dan kelu/kaku bila melakukan persembahan..tapi apa ada hal, dah orang ajak,pergi jelah..timba pengalaman.hehe

Buat sesiapa yang nak join.Marilah ke Singapura sama-sama..Meriah-meriahkan walaupun venuenya di Studio sahaja.kira ok lah tu sebagai permulaan.

Selasa, 20 Julai 2010

tukar.

Sejak kena duduk di kaunter menguruskan buku pulang dan pinjaman, aku dah menyampah dengar perkataan buku. Sampai tengok kat blog aku ada perkataan buku..aku rasa nak tukar.
aku gantikan dengan Brains!!..quote yang aku ambil dari movie zombie Return of the living dead..bila mana zombie sedang ketagihan daging manusia,sambil mengejar manusia sambil berkata "brains!Brains!"...macam tu jugakla zombie di library aku ni yang dahagakan brain!brain! dengan menyedut lemak-lemak yang terdapat dalam buku!

The Return of the Living Dead (1985)


Mr.Tarman

Isnin, 19 Julai 2010

2011

Gantz live-action!



trailer 2



Masa belajar dekat Politeknik dulu, aku diperkenalkan manga Gantz oleh pak tue..Mamat ni penggemar filem gore jugak..die siap burnkan 1 cd koleksi-koleksi klip video dari ogrish.com..mula dari tu aku terus meminati manga Gantz yang didownload dari internet..jalan cerita die unik dan selepas tu barulah aku terjebak dalam dunia manga-horror yang mana aku meminati Ichi The Killer, Deathnote & Battle Royal pula..dekat rumah aku dah pun memiliki siri anime Gantz dalam bentuk DVD..tapi still olahan cerita dari manga lebih gore dan menarik..kini, Gantz di adaptasi dalam bentuk filem live-action pulak...tak sabar aku nak menontonnya!

Ubah.

Apakah motif perubahan?sudah tentu secara logiknya untuk mendapatkan lebih baik..tapi kajian secara menyeluruh perlu dilakukan sebelum melakukan perubahan.bukan berubah secara membabi buta.kalau perubahan itu lebih menjurus ke arah menyusahkan, kenapa nak laksanakan juga?

Di mana sikap sebenar kepimpinan anda?tidakkah anda tahu yang ramai orang mengkritik anda seorang yang tak guna..Apa itu yang dimahukan?keputusan dari seorang diktator memang akan dibenci..kenapa tak bermesyuarat terlebih dahulu..berbincang baik buruk kemudian laksanakan.bukan laksanakan kemudian gagal dan menyesal...

yang susah adalah orang bawahan.Orang atasan tahu menerima pujian, sedarkah anda kita saling memerlukan, bukan kami perlu anda..anda perlu kami..kami hanya membantu menjana kehendak anda..tapi akhirnya anda memutuskan kami sebagai pemalas dan sebagainya..

dengan ini, aku sangat kecewa dengan perubahan baru di perpustakaan..kita terlalu menunjukkan kelemahan terhadap zombie..mereka terang-terang akan perlekehkan perubahan baru ni..semakin ramai yang akan jadi liar dan memberontak..bila itu terjadi anda sebagai bos hanya goyang kaki!

Sabtu, 17 Julai 2010

Keluarga

Oh kehidupan berkeluarga nyata berbeza..Aku sudah punya keluarga yang besar..bukan saja keluarga sendiri..tapi keluarga mertua lagi..komitmen juga berubah, Aku kena berada bersama keluarga jika ada sebarang peristiwa..tidak boleh pentingkan agenda sendiri..Aku sudah berkongsi hidup..dan aktiviti dilakukan bersama keluarga..waktu cuti lebih banyak isi..itu ini kena sama-sama tolong..tengok movie pun kena ada inspirasi keluarga sikit..kalau begitu apa kata tengok cerita ni?

love, music, horror..oklah tu kan?
dah mati pun happy kan..
aneh dan ikut suka dia la.

Citer yang unik ni ala-ala the sound of music + sweeney todd..Ia ada unsur komedi-horror..dengan slot-slot lagu karaoke riang-riang..tapi jalan cerita ada sedikit unsur komedi horror dan gore..pasal satu family ni menjalankan perniagaan rumah penginapan (hotel)...tapi setiap kali orang datang check in jer mesti mati..dan menyusahkan keluarga ni nak uruskan mayat diorang..masing-masing ada kisah tersendiri di kalangan ahli keluarga..cerita dia memang lain macam..Takashi Miike ni memang kaya dengan idea cerita yang pelbagai..tapi menten dengan trademark horrornya..tak kira la nak buat cerita seisi keluarga santai-santai pun tak terlepas dengan adegan gore dia.Apa pun yang penting mesejnya tetap berlandaskan nilai-nilai kekeluargaan..dan happy!

salah?

Adakah salah menggemari filem horror?ketaksuban terhadap darah dan aksi pembunuhan adalah sesuatu yang jarang ada pada manusia.kalau dilihat dari segi seni ia sebenarnya boleh menjadi minat yang menguntungkan.lihat saja banyak genre-genre gore,horror di tayangkan di serata dunia..banyak je filem-filem horror sukses dan peminat masih faham ianya hanya sekadar hiburan dan bukan memudaratkan..kejadian keganasan di kalangan manusia dah memang azali..kadang-kadang horror filem dikatakan menjadi platform kepada aktiviti keganasan mendapat ilham dan dipraktikkan di dalam dunia nyata..Bagi aku sebenarnya..keganasan dari dunia nyata itulah sebenarnya yang memberi inspirasi kepada penggiat filem horror untuk memberitahu manusia inilah realiti dunia kita berpijak..dunia memang kejam..

Remy, seorang make up artis kentroversi dan penggiat filem horror di Kanada ditahan dan dikenakan hukuman saman oleh kerajaan Canada kerana dikatakan melakukan kesalahan "moral corruption".melalui make up efek yang di lakukannya dan melalui filem pendek yang diterbitkannya dikatakan mengganggu kehidupan tenang masyarakat sana..ramai yang takut filem tu akan mempengaruhi orang untuk membunuh seperti dalam filemnya..

ini macam menarik..apa kata kita cuba tengok..hebat sangat ke?


Inner Depravity - Watch more Funny Videos

kira.

Aku terpaksa..hidup di sini macam terpaksa..cabaran semakin buat hilang sabar..mana tak nya, dengan hidup nak menghirup oksigen secara selesa aku terpaksa mengharungi permainan buatan manusia yang semakin kejam dan meruncingkan.Aku gadai masa, aku berburuh, aku kerah tulang keringat.Semata-mata hendak bergerak, makan, dan mengerlip mata..Ahad ku gadaikan untuk berada di dalam library..Cagarannya aku dapat la sedikit kekenyangan dari roti ke nasi..mana keluarga?masa itu lah sebagai ganti..mereka faham dan mengerti..kehidupan memang begini..di kota harus ada asam garam gula dan pedasnya..nak buang air kecil pun ada bayarannya..inikan pula Tol di jalan raya..nak tak nak kita mangsanya..lainlah setiap orang itu kaya..

Perjalanan hari-hari ke tempat kerja ikut kemuning sudah kena caj RM1.20..tol pergi.kalau balik lagi kena RM1.20..kalau sebulan?itu lah LKSA..Ada lagi satu laluan ikut Alam Impian RM0.60..pergi balik RM1.20.dah la buka 2 tol, kedua arah dengan harga yang menyengsarakan..dah kena tambah kos saraan untuk pergi kerja, petrol naik harga lagi, per liter rm1.85 (R95)..

Aku berikhtiar.Jalan alternatif mengorbankan jarak masa dan penambahan penggunaan petrol..pilihan yang mana satu?..Inilah masanya nak kerahkan tenaga motor skuter anak gajah putih..Aku harap kali ni dia gagah dan tak bermasalah..Nak pindah rumah belum lagi masanya..kereta putihku pula, sila berehat dan jangan bimbang kadang kala aku akan guna engko..nanti kita lari dari kehidupan kota..minggu depan kita balik kampung ya~!sila jangan buat hal.

Khamis, 15 Julai 2010

Pulih.

Minggu ni baru pulih dari demam..Sebelum ni aku hanya buka blog tapi otak aku beku untuk berbuat apa-apa..aku kehilangan deria rasa yang menikmatkan aku untuk makan sedap..semua masakan rasa tawar..itu la penangan demam.tapi sekarang dia dah kembali..jadi aku baru jer dapat makan puas-puas..tulang-tulang badan pun kebas..kaki nak bergerak pun rasa seperti kuasa Ram 256mb..sangat berat..tak bermaya.tapi sebabkan dah makan ubat dah servis balik sistem dalam badan dan boleh semula menjana pendapatan..kembali kepada rutin biasa.

Bekerja sebelah petang menggamit rasa tenang.Pegawai atasan telah lena berehat di rumah masing-masing.Di rumah mereka melayan drama yang tak dramatik.Sebelah malam tiada suara telefon berdering.tiada panggilan yang membebankan dan tiada arahan...Zombie sebelah malam agak hambar..tak ramai bertandang ke perpustakaan..pasif di kala ini,mungkin sudah penat hadir ke kelas what so ever..ini membuatkan aktiviti aku berterusan dan seperti biasa filem prolifik yang berjaya menggamit tumpuan aku hanyalah genre horror,terror, gore.. dan di sini mari kita nikmati juadah ini!







Angela, watak yang pyscho!

Citer ni memang best!filem lama zaman para remaja pakai seluar bulat.tahun 80an.Citer yang sangat mendebarkan!pasal pembunuhan di camp Arawak yang melibatkan ramai mangsa mati dengan dasyat akibat berhubung atau membuli si Angela dan Ricky..sepanjang perjalanan cerita akan menjadi persoalan siapakah pembunuh dan penjahat sebenar yang melakukan semua angkara ni..dan penghujung cerita ni memang sesuatu yang mengejutkan dan memberi impak sekali..kejutan yang memang best!..

Return to Sleepaway Camp (2008)

Angela kembali!!!

Filem sambungan dari yang pertama tapi kali ni peserta kem terdiri dari golongan sekarang ni..dah takde seluar bulat..budak-budak lagi nakal,oleh sebab tu cara pembunuhan lagi lebih dasyat!memang kali ni aku sangat berdebar tengok cerita ni!..tak senang duduk, apatah lagi menonton sambil baring..part bunuh dengan jolok biji mata dengan bende tajam memang membuatkan aku tak senang sekali..cerita agak sama, kalau tengok ramai-ramai seronok masing-masing meneka siapakah pembunuh sebenar kerana di akhir cerita barulah terungkai segala persoalan..memang aksi pembunuhan yang lain macam!..watak Angela dan Ricky kembali!tapi mereka dah dewasa..ketakutan juga kembali menyelubungi...